EnglishFinnishFrenchGermanGreekItalianPortugueseRomanianSpanishSwedish

Κτίστε σωστά την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας – Μέρος Α

Post 12 of 13
Κτίστε σωστά την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας – Μέρος Α

Ειρήνη Σκουτάρη
Εκπαιδευτικός, Συντονίστρια Σεμιναρίων Προσωπικής Ανάπτυξης,
Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Ζωής.

Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι να τα βοηθήσουν να έχουν μια θετική εικόνα του εαυτού τους. Τα θεμέλια για τη θετική αυτοεικόνα μπαίνουν στη βρεφική και παιδική ηλικία από τους μεγαλύτερους ανθρώπους που είναι κοντά στα παιδιά. Τον πιο καθοριστικό ρόλο έχουν σίγουρα οι γονείς.

Πολλές φορές οι έννοιες αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση συγχέονται και έτσι εδώ θα κάνουμε μια αναγκαία διευκρίνηση. Αυτοεκτίμηση είναι η αξία που έχει ο κάθε άνθρωπος. Είναι δεδομένη και αναφαίρετη για τον κάθε άνθρωπο. Αυτοπεποίθηση είναι η ικανότητα μας να κάνουμε κάτι. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα, κλίσεις, ταλέντα και ικανότητες και έτσι μπορεί να νιώθει αυτοπεποίθηση στους τομείς στους οποίους τα καταφέρνει καλύτερα. Η αυτοεκτίμηση δεν έχει σχέση με τις ικανότητες μας και έτσι δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από αυτές. Με άλλα λόγια αξίζουμε όλοι την ίδιο, ανεξάρτητα από τις ικανότητες μας, την κοινωνική μας θέση, το επάγγελμα μας, τις γνώσεις μας κλπ. Συνήθως ταυτίζουμε την αξία μας με την ικανότητα μας γι’ αυτό και οι δύο αυτές έννοιες μπερδεύονται.

Το παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ότι το αποδέχονται όπως είναι…, να έχει δηλαδή τη βεβαιότητα πως, ότι κι αν κάνει, δεν θα το απορρίψουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς δεν πρέπει να έχουν όρια. Είναι σημαντικό για το παιδί να ξέρει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Με άλλα λόγια απορρίπτουμε τη συμπεριφορά και όχι το ίδιο το παιδί.

Το να αποκτήσει το παιδί εμπιστοσύνη στον εαυτό του, σύμφωνα και με τη θεωρία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας και της ευτυχίας. Η άνευ όρων αποδοχή μπορεί να μεταδοθεί στο παιδί από τη σύλληψη ακόμα, μόλις το έμβρυο γίνει αντιληπτό κάτω από τα χέρια των γονιών του στην κοιλιά της μητέρας και κυρίως από τα πρώτα λεπτά που θα βγει στον κόσμο.

Το παιδί ξέρει ότι το θέλουμε και το αγαπάμε όταν του φερόμαστε καλά, και όταν, συνοδεύουμε τα λόγια αγάπης με έργα αγάπης και με ένα τρυφερό άγγιγμα. Τα τρία χαρακτηριστικά της αγάπης είναι: αποδοχή, τρυφερότητα και εκτίμηση. Το παιδί μας έχει ανάγκη να ζει σε μια ατμόσφαιρα που του δίνει τη σιγουριά ότι θα το αποδεχόμαστε και θα τα αγαπάμε πάντα, ακόμα κι αν έχει ελαττώματα. Αν αγαπηθεί μ’ αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να ωριμάσει και να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση του.

Μέσα από έρευνες έχει βρεθεί ότι η αύξηση και βελτίωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα για μάθηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η αυτοεκτίμηση είναι η κρυφή καρδιά της μάθησης. Το βρέφος μαθαίνει καλύτερα μέσα σε μια ιδανική ατμόσφαιρα, με στοργή, ζεστασιά, ενθάρρυνση και συμπαράσταση. Όλα τα βρέφη όταν έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον έχουν μια ακόρεστη επιθυμία για περιπέτεια και εξερεύνηση, την ίδια επιθυμία που αποτελεί το κύριο κίνητρο για τους μεγάλους εφευρέτες και επιστήμονες. Και όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ένας μεγάλος παιδαγωγός «Όλα τα παιδιά γεννιούνται ιδιοφυΐες, κι εμείς ξοδεύουμε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής τους αφαιρώντας συστηματικά από πάνω τους κάθε στοιχείο ιδιοφυΐας».

Το μυστικό της επιτυχημένης ανατροφής, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο οι γονείς αντιμετωπίζουν και στηρίζουν τα παιδιά τους, δεν βρίσκεται σε εξεζητημένες θεωρίες, πολύπλοκους οικογενειακούς κανόνες ή σύνθετους και ασαφείς κώδικες συμπεριφοράς. Βρίσκεται στα βαθύτερα συναισθήματα αγάπης και στοργής για το παιδί. Η σωστή διαπαιδαγώγηση ξεκινά από την καρδιά.

Φανταστείτε ότι υπάρχουν δυο άδεια δοχεία μέσα στο κάθε παίδι. Το ένα δοχείο είναι της αγάπης και το άλλο της αυτοεκτίμησης. Για να μπορέσει να γεμίσει το δοχείο της αυτοεκτίμησης, θα πρέπει πρώτα τα ξεχειλίσει το δοχείο της αγάπης έτσι ώστε να αρχίσει να γεμίζει αυτό της αυτοεκτίμησης.

Οι γονείς κάποτε πανικοβάλλονται. Δεν ξέρουν τι ακριβώς να κάνουν. Χαλαρώστε. Ακούστε την καρδιά σας. Σκεφτείτε πώς ήταν τα πράγματα όταν ήσασταν εσείς παιδιά. Τι σας άρεσε και τι δεν σας άρεσε να κάνουν οι γονείς σας. Πολλές φορές μικρά πράγματα της καθημερινότητας αρκούν για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας. Οι εισηγήσεις που σας δίνουμε παρακάτω είναι μερικές ιδέες. Εσείς μπορείτε να βρείτε πολλές άλλες που να εκφράζουν εσάς και τα παιδιά σας:
(Συνεχίζεται)

, , , ,

Menu
Google+