Πρόγραμμα Προσωπικής Ενδυνάμωσης και Ανάπτυξης Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Ειρήνη (Peace Education.)
Σκέφτηκες ποτέ ότι δύο άνθρωποι που ανταγωνίζονται θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε να επωφεληθούν και οι δύο;
ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΙΡΡ (Help Increase the Peace and Positivity) είναι ένα πρόγραμμα προσωπικής ενδυνάμωσης, ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και επίλυσης συγκρούσεων, για την εδραίωση αρμονικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Στοχεύει στο να δημιουργήσει υγιείς και ειρηνικές διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, να τους εφοδιάσει με δεξιότητες ζωής και να τους εμπνεύσει να ζήσουν με κατανόηση, αποδοχή και αγάπη.
Αποστολή του προγράμματος είναι να μειώσει τις κοινωνικές αδικίες, τις προκαταλήψεις και τη βία, καθώς επίσης να συνεισφέρει σημαντικά στην οικοδόμηση σταθερής ειρήνης και ανάπτυξης, ανανεώνοντας τις ελπίδες μας για θετική προσωπική και κοινωνική αλλαγή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των βιωματικών του μεθόδων, όπου ανυψώνεται το ομαδικό πνεύμα των συμμετεχόντων, απελευθερώνεται η ένταση και δημιουργούνται θετικές στάσεις.
Το πρόγραμμα διδάσκει δεξιότητες ηγεσίας, ενισχύει τη συμμετοχή στην κοινότητα και αυξάνει την αυτοεκτίμηση αυτών που συμμετέχουν. Η υγιής αυτοεκτίμηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας πάνω στον οποίο οικοδομείται η επικοινωνία και η συνεργασία έτσι ώστε το πρόγραμμα να επιτύχει το στόχο της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, της προσφοράς και της αγάπης, για ένα κόσμο χωρίς βία και συγκρούσεις. Ένα κόσμο όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και να διεκδικήσει όσα δικαιούται, χωρίς να έρθει σε σύγκρουση ή να νιώσει καταπίεση, καταπνίγοντας τον αληθινό του εαυτό.
Δίνει τα εργαλεία στους ανθρώπους να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και τους εμπνέει να αφυπνίσουν το κρυμμένο δυναμικό τους για να ζήσουν πιο παραγωγικά, δημιουργικά, υπεύθυνα, ηθικά και ευτυχισμένα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έγιναν μετέπειτα οι ίδιοι αρχηγοί εργαστηρίων ή βοηθοί, συμμετέχουν στα κοινά και αποτελούν γενικά μια έμπνευση για τους γύρω τους.
Οι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες κτίζονται τα βιωματικά εργαστήρια είναι:
Be the change! Γίνε η αλλαγή! Για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς συγκρούσεις, όπου ο καθένας μπορεί να είναι ο αληθινός του εαυτός!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ (PEACE EDUCATION)
H προετοιμασία των νεαρών ατόμων για την ειρήνη και τη μη χρήση βίας αποτελεί τον κεντρικό άξονα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ειρήνης. Η εκπαίδευση για την ειρήνη περιλαμβάνει τη δέσμευση για κοινωνική δικαιοσύνη, επομένως κινείται πέρα από την ιδέα ότι η ειρήνη είναι η απουσία φόβου, βίας ή πολέμου. Περιλαμβάνει τη δέσμευση για επίλυση συγκρούσεων χωρίς τη χρήση βίας και επιδιώκει την ενθάρρυνση αυτών των ικανοτήτων των ατόμων και ομάδων για αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με εποικοδομητικό τρόπο.
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τον οργανισμό American Friends Service Committee (www.afsc.org/hipp/) στην πόλη Syracuse της Ν. Υόρκης το 1991 ως ένα πρόγραμμα ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων, εστιασμένο σε νέους για να αντιμετωπιστεί η επιδημία βίας στα σχολεία. Το πρόγραμμα ΗΙΡΡ βασίζεται στην πεποίθηση ότι η μη–βία και η συμμετοχή στην κοινότητα μπορούν να βελτιώσουν τον καθένα και την καθεμία μας και συνάμα τον κόσμο στον οποίο όλοι ζούμε.
Αν και το πρόγραμμα αρχικά αναπτύχθηκε για εφήβους αυτό έχει επιτυχώς διαμορφωθεί για συμμετέχοντες όλων των ηλικιών. Συγκεκριμένα εργαστήρια ΗΙΡΡ έχουν πραγματοποιηθεί σε δημοτικά σχολεία, κολέγια, φυλακές ενηλίκων και ανηλίκων, κοινοτικά κέντρα νεότητας, θρησκευτικές ομάδες νέων και οργανισμούς που ασχολούνται με τον ακτιβισμό. Επίσης χρησιμοποιήθηκε σε ενήλικες διαφόρων κοινοτικών κέντρων, σε πανεπιστημιουπόλεις καθώς και σε γραφεία και επιχειρήσεις.
Ένας μεγάλος αριθμός νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν ως συντονιστές και έγιναν και οι ίδιοι αρχηγοί εργαστηρίων και βοηθοί. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης συντονιστών αποτελείται από τρία επίπεδα βιωματικών εργαστηρίων, με διαβαθμίσεις των ικανοτήτων που απαιτούνται, από βασικές μέχρι ενισχυμένες. Οι συντονιστές του προγράμματος ποικίλουν σε ηλικία, φύλο, και εθνική καταγωγή έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τη διαφορετικότητα των ομάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Βασικοί πυλώνες του προγράμματος, πέρα της διαφορετικότητας των συμμετεχόντων είναι η καλή συνεργασία μεταξύ των συντονιστών, η τακτική αυτοαξιολόγηση, η αξιολόγηση από τους συμμετέχοντες και η βιωματική εκμάθηση των κοινωνικών δεξιοτήτων.