EnglishFinnishFrenchGermanGreekItalianPortugueseRomanianSpanishSwedish

Βιωματικά Εργαστήρια «ΗΙΡΡ»

Πρόγραμμα Προσωπικής Ενδυνάμωσης και Ανάπτυξης Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Ειρήνη (Peace Education.)

Σκέφτηκες ποτέ ότι δύο άνθρωποι που ανταγωνίζονται θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε να επωφεληθούν και οι δύο; 

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΙΡΡ (Help Increase the Peace and Positivity) είναι ένα πρόγραμμα προσωπικής ενδυνάμωσης, ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και επίλυσης συγκρούσεων, για την εδραίωση αρμονικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Στοχεύει στο να δημιουργήσει υγιείς και ειρηνικές διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, να τους εφοδιάσει με δεξιότητες ζωής και να τους εμπνεύσει να ζήσουν με κατανόηση, αποδοχή και αγάπη.

Αποστολή του προγράμματος είναι να μειώσει τις κοινωνικές αδικίες, τις προκαταλήψεις και τη βία, καθώς επίσης  να συνεισφέρει σημαντικά στην οικοδόμηση σταθερής ειρήνης και ανάπτυξης, ανανεώνοντας τις ελπίδες μας για θετική προσωπική και κοινωνική αλλαγή.  Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των βιωματικών του μεθόδων, όπου ανυψώνεται το ομαδικό πνεύμα των συμμετεχόντων, απελευθερώνεται η ένταση και δημιουργούνται θετικές στάσεις.

Το πρόγραμμα διδάσκει δεξιότητες ηγεσίας, ενισχύει τη συμμετοχή στην κοινότητα και αυξάνει την αυτοεκτίμηση αυτών που συμμετέχουν. Η υγιής αυτοεκτίμηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας πάνω στον οποίο οικοδομείται η επικοινωνία και η συνεργασία έτσι ώστε το πρόγραμμα να επιτύχει το στόχο της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, της προσφοράς και της αγάπης, για ένα κόσμο χωρίς βία και συγκρούσεις. Ένα κόσμο όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και να διεκδικήσει όσα δικαιούται, χωρίς να έρθει σε σύγκρουση ή να νιώσει καταπίεση, καταπνίγοντας τον αληθινό του εαυτό.

Δίνει τα εργαλεία στους ανθρώπους να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και τους εμπνέει να αφυπνίσουν το κρυμμένο δυναμικό τους για να ζήσουν πιο παραγωγικά, δημιουργικά, υπεύθυνα, ηθικά και ευτυχισμένα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έγιναν μετέπειτα οι ίδιοι αρχηγοί εργαστηρίων ή βοηθοί, συμμετέχουν στα κοινά και αποτελούν γενικά μια έμπνευση για τους γύρω τους.

Οι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες κτίζονται τα βιωματικά εργαστήρια είναι:

  • Αυτεπίγνωση και Αυτοεκτίμηση,
  • Επικοινωνία,
  • Συνεργασία και Εμπιστοσύνη,
  • Επίλυση Συγκρούσεων,
  • Μείωση Προκαταλήψεων-Ρατσισμού-Σεξισμού-Ομοφοβίας, Επίλυση Προβλήματος
  • και Ηγετικές Ικανότητες.


Be the change! Γίνε η αλλαγή! Για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς συγκρούσεις, όπου ο καθένας μπορεί να είναι ο αληθινός του εαυτός!

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ (PEACE EDUCATION)

H προετοιμασία των νεαρών ατόμων για την ειρήνη και τη μη χρήση βίας αποτελεί τον κεντρικό άξονα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ειρήνης. Η εκπαίδευση για την ειρήνη περιλαμβάνει τη δέσμευση για κοινωνική δικαιοσύνη, επομένως κινείται πέρα από την ιδέα ότι η ειρήνη είναι η απουσία φόβου, βίας ή πολέμου. Περιλαμβάνει τη δέσμευση για επίλυση συγκρούσεων χωρίς τη χρήση βίας και επιδιώκει την ενθάρρυνση αυτών των ικανοτήτων των ατόμων και ομάδων για αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με εποικοδομητικό τρόπο.

 

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τον οργανισμό American Friends Service Committee (www.afsc.org/hipp/) στην πόλη Syracuse της Ν. Υόρκης το 1991 ως ένα πρόγραμμα ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων, εστιασμένο σε νέους για να αντιμετωπιστεί η επιδημία βίας στα σχολεία. Το πρόγραμμα ΗΙΡΡ βασίζεται στην πεποίθηση ότι η μη–βία και η συμμετοχή στην κοινότητα μπορούν να βελτιώσουν τον καθένα και την καθεμία μας και συνάμα τον κόσμο στον οποίο όλοι ζούμε.

Αν και το πρόγραμμα αρχικά αναπτύχθηκε για εφήβους αυτό έχει επιτυχώς διαμορφωθεί για συμμετέχοντες όλων των ηλικιών. Συγκεκριμένα εργαστήρια ΗΙΡΡ έχουν πραγματοποιηθεί σε δημοτικά σχολεία, κολέγια, φυλακές ενηλίκων και ανηλίκων, κοινοτικά κέντρα νεότητας, θρησκευτικές ομάδες νέων και οργανισμούς που ασχολούνται με τον ακτιβισμό. Επίσης χρησιμοποιήθηκε σε ενήλικες διαφόρων κοινοτικών κέντρων, σε πανεπιστημιουπόλεις καθώς και σε γραφεία και επιχειρήσεις.

Ένας μεγάλος αριθμός νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν ως συντονιστές και έγιναν και οι ίδιοι αρχηγοί εργαστηρίων και βοηθοί. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης συντονιστών αποτελείται από τρία επίπεδα βιωματικών εργαστηρίων, με διαβαθμίσεις των ικανοτήτων που απαιτούνται, από βασικές μέχρι ενισχυμένες. Οι συντονιστές του προγράμματος ποικίλουν σε ηλικία, φύλο, και εθνική καταγωγή έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τη διαφορετικότητα των ομάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Βασικοί πυλώνες του προγράμματος, πέρα της διαφορετικότητας των συμμετεχόντων είναι η καλή συνεργασία μεταξύ των συντονιστών, η τακτική αυτοαξιολόγηση, η αξιολόγηση από τους συμμετέχοντες και η βιωματική εκμάθηση των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Η εισαγωγή του Συνδέσμου στο πρόγραμμα «ΗΙΡΡ» έγινε το 2009/2010, με τη συμμετοχή της προέδρου του συνδέσμου και άλλων ατόμων σε ευρωπαϊκά προγράμματα/βιωματικά σεμινάρια στο Άμστερνταμ των μη-κερδοσκοπικών οργανισμών NEAG (www.neag.nl) και Diversity Joy (www.diversityjoy.nl). Η χρηματοδότηση έγινε από το πρόγραμμα Grundtvig της Ε.Ε.

Τα άτομα που συμμετείχαν στο σεμινάριο έτυχαν εκπαίδευσης από ομάδα συντονιστών του οργανισμού Diversity Joy στο πρόγραμμα HIPP. Η εκπαίδευση είχε ως στόχο να καταρτίσει τα άτομα αυτά, να γίνουν συντονιστές του προγράμματος και μαζί με το εκπαιδευτικό υλικό που τους δόθηκε να αποτελέσουν πυρήνες για διάδοση του προγράμματος στη χώρα τους.

Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Ζωής, μέσα στα πλαίσια του σκοπού του για προσφορά ευκαιριών προσωπικής ανάπτυξης σε τομείς συναισθηματικών ικανοτήτων και διαπροσωπικών σχέσεων, έχει εκπαιδεύσει περίπου 40 άτομα ως συντονιστές του προγράμματος, μέσα από σειρά 20 βιωματικών σεμιναρίων το 2010 και 2011 στην Κύπρο αλλά και στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του προγράμματος, συντονιστές μπορούν να γίνουν άτομα τα οποία  πιστεύουν και θέλουν να εργαστούν για την ειρήνη, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, κοινωνικής ομάδας, κοκ. Χρειάζεται να είναι,  μεταξύ άλλων ενθουσιώδη, να αναζητούν τρόπους προσωπικής ανάπτυξης, να ενδιαφέρονται να προσφέρουν στα κοινά και να μπορούν να εργαστούν ως μέλη μιας ομάδας.

Το 2012 προσέφερε 3 βιωματικά εργαστήρια «ΗΙΡΡ» για προσωπική ενδυνάμωση και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, με θέματα: Αυτογνωσία, Επικοινωνία, και Σχέσει-Στερεότυπα Φύλου.  Ο Σύνδεσμος σκοπεύει να συνεχίσει να προσφορά βιωματικών εργαστηρίων «ΗΙΡΡ» για ενήλικες, εφήβους και μελλοντικά για νέους συντονιστές του προγράμματος.

Το πρόγραμμα ΗΙΡΡ αποτέλεσε επίσης τη βάση για τη δημιουργία βιωματικών εργαστηρίων προς τους εκπαιδευτικούς δημοτικής σε όλη την Κύπρο. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χρηματοδότησε και στήριξε σειρά διήμερων βιωματικών εργαστηρίων σε όλες τις πόλεις για κατάρτιση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν το μάθημα Αγωγής Υγείας σύμφωνα με τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα.

 

 
Buchungen hausarbeit kaufen können ab sofort einfach und direkt auf dieser homepage erfolgen.

Menu
Google+